Kolejna edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Smaki Regionów” - już wkrótce

nkd-grafikaW tym roku odbędzie się już XIV edycja Konkursu  „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”,  na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną. Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.Pierwszy etap Konkursu zostanie przeprowadzony na szczeblu regionalnym. W tym roku odbędzie się on w dniu  30 sierpnia 2014 r. w Jarosławiu.

         W celu przeprowadzenia konkursu powołane zostaną dwie komisje konkursowe. Jedna oceniała będzie lokalne i regionalne produkty żywnościowe, druga odpowiedzialna będzie za dania i potrawy.  Podczas finału regionalnego wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepszych dań i potraw regionalnych i tradycyjnych.

Kolejny etap - to już zmagania Kapituły Krajowej Konkursu i wybór produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody PERŁA 2014.

Wielki Finał Konkursu odbędzie się w Poznaniu w dniu 28 września 2014 r.

KARTY ZGŁOSZENIA NALEŻY NADSYŁAĆ DO DNIA 15 LIPCA 2014 r.

                                                                                                                        Serdecznie zapraszamy