Podkarpaccy producenci w Bielsku Podlaskim

 

W dniach 1 – 2 czerwca 2019 r. producenci z województwa podkarpackiego uczestniczyli w przedsięwzięciu kulinarnym pn. „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Festyn ten odbył się w Bielsku Podlaskim i towarzyszył mu kiermasz potraw regionalnych wystawców z różnych regionów Polski a także z Węgier i Białorusi.
W ramach festynu przedstawiciele województw: podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego gotowali pierogi na scenie. Podkarpackie – z serem na słodko, lubelskie z kapustą grzybami a podlaskie z kaszą gryczaną. Najlepsze były jednak podkarpackie 😊.
Przeprowadzono również konkurs na najciekawsze stoisko wschodnich ziem polskich oraz konkurs na najlepszy smak ziem polskich. Wyróżnieni zostali podkarpaccy producenci. Byli to: Firma MATEO z Dębicy produkująca między innymi pierogi, kartacze, gołąbki i krokiety oraz winnica Mazurak z Terliczki.
Warto tu przypomnieć, że nasz wspólny projekt, któremu nadaliśmy tytuł „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”, realizujemy już czwarty raz (z pierwszym startowaliśmy w 2016 roku).