layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

sierpień 2019
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

XIX edycja konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”

W dniu 21.07.2019 r. w Nowosielcu w gminie Przeworsk odbyła się XIX edycja konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, którego organizatorem był Marszałek Województwa Podkarpackiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Wójt Gminy Przeworsk.

 

Jest to ogólnopolski konkurs, którego celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w rodzimej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Konkurs ma charakter otwarty, więc przystąpić mógł do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

 

W bieżącej edycji do konkursu przystąpiło 80 wystawców zarówno: KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, zakłady produkujące żywność najwyższej jakości oraz osoby fizyczne. Podczas konkursu jury oceniły najciekawsze regionalne produkty tradycyjne w czterech kategoriach: pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne.

 
 

Najlepsze tradycyjne potrawy, których wyboru dokonała Kapituła Konkursu w następujących kategoriach, to:


 

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

 

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:

I nagrodę otrzymali:

Bogusław Szymański z Nowego Sioła za polędwicę wędzoną

Zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne Mariusz Ciak z Nowego Kamienia za kiełbasę wiejską kamieńską

Wyróżnienie:

Zygmunt Osip Masarnia s.c. z Wierzawic za pieczeń rzymską

 

Podkategoria produkty mleczne:

I nagrodę otrzymała Bożena Wisła z Bukowska za ser bieszczadzki z ziołami

Wyróżnienia:

Krystian Kwolek z Grzęski za ser krowi czarny bursztyn

Zofia Betleja Koło Emerytów i Rencistów z Połomi za gomółki podkarpackie

Leda Ser Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za ser biały kwasowo podpuszczkowy „Smakuś”

 

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego

 

Podkategoria przetwory owocowe:

I miejsce KGW Kosina za powidełko ze śliwek węgierek

 

Podkategoria produkty zbożowe:

I miejsce Stowarzyszenie KGW w Stańkowej za Hreczanyki i równorzędne I miejsce KGW w Urzejowicach za Husski

 

Podkategoria wyroby cukiernicze:

I nagroda Teresa Nycz Błędowa Tyczyńska za ciastka owsiane

Wyróżnienie:

KGW Podolszynka Plebańska za ciastka moczone w wodzie

Halina Solecka za bobalki z makiem

 

Napoje regionalne

 

Podkategoria napoje bezalkoholowe:

I miejsce KGW Gorliczyna za zakwas warzywny,

 

Podkategoria napoje alkoholowe:

I miejsce Jerzy Łysakowski z Krzeszowa za nalewkę jarzębinówkę

Wyróżnienie:

Krystyna Wronowska z Rybnego za nalewkę bieszczadzką

 

Inne produkty regionalne

I miejsce KGW Mirocin za pieróg ziemniaczany, równorzędne I miejsce - Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach za jabłka w kapuście kiszone.

Wyróżnienie:

KGW Kotowa Wola za domową musztardę z gruszkami.

 

Ponadto Komisja nominowała do nagrody PERŁA 2019 r następujące produkty:

Chleb Chwałowski – Leokadia Gugała Chwałowice

Ser biały w beczce – Bożena Wisła Bukowiec

Salceson w Maćku – Zygmunt Osip Wierzawice

Ser Wolczan z kozieradką – Leda Ser Leszek Jakimowicz Wólka Krowicka


Wielki Finał XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 29 września 2019 r. podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 11. Podczas tej krajowej imprezy będą wręczane nagrody „PERŁA 2019”.

 




aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage