Podkarpackie produkty tradycyjne i regionalne zasługują na uznanie
Województwo podkarpackie, z uwagi na niepowtarzalne walory środowiska naturalnego, stał się znanym i cenionym w tej części Europy regionem turystyczno-rekreacyjnym. Produkcja zdrowej żywności, a zwłaszcza duża gama produktów tradycyjnych, daje mieszkańcom podkarpackiej wsi możliwości wypromowania województwa, a co za tym idzie jego dalszej aktywizacji społeczno-gospodarczej.
Rozwój produkcji regionalnych i tradycyjnych wyrobów prowadzi do jeszcze większej różnorodności wytwarzanej żywności. Ich atrakcyjność polega na zakorzenieniu w tradycji i silnym związku z danym obszarem. Dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem różnorodności Województwa Podkarpackiego, współtworzy jego wizerunek i promuje region. Chętnie wracamy do lokalnych dań, które tak często przywracają wspomnienia z dzieciństwa. Województwo podkarpackie zajmuje I miejsce w Kraju pod względem zarejestrowania produktów tradycyjnych na Liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, obecnie jest ich 246.
Celem przedstawienia produktów wpisanych na listę a także przybliżenia wiedzy i przepisów na produkty tradycyjne i regionalne, w roku 2019 przez Oddział Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem została przygotowana i wydana publikacja pt. „Podkarpackie Tradycje Kulinarne”. Zawiera ona opracowanie szerokiej informacji o podkarpackich produktach tradycyjnych, jest wręcz katalogiem żywności wysokiej jakości oraz przynajmniej części bogatych regionalnych receptur i przepisów na dania z podkarpackiej kuchni.