layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

grudzień 2019
P W Ś C Pt S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

I edycja konkursu pn. „Smaki - Pogranicza” w ramach I Podkarpackiego Festiwalu Kresowych Produktów Tradycyjnych i Regionalnych”

W dniu 19 maja 2019 r. w Bolestraszycach odbyła  się I edycja konkursu pn. „Smaki - Pogranicza” w ramach I Podkarpackiego Festiwalu Kresowych Produktów Tradycyjnych i Regionalnych”. Organizatorem wydarzenia był Marszałek Województwa Podkarpackiego, Wójt Gminy Żurawica, oraz Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach. Inicjatywa wydarzenia spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony wystawców, których było ponad 100. Oprócz lokalnych producentów produktów tradycyjnych, Stowarzyszeń i Kół Gospodyń Wiejskich w przedsięwzięciu wzięli udział także  lokalni rzemieślnicy.

Wystawcy, którzy zgłosili się do konkursu kulinarnego zmierzyli się w dwóch kategoriach: na najlepszą potrawę oraz na najlepszy produkt.

Kapituła Konkursowa w składzie:

Zofia Kochan – Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem,

Izabella Byszewska-Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,

Janina Kamińska –Z-ca Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,

Krzysztof Zieliński – Kazet Media

Tomasz Szeleszczuk - Wójt Gminy  Żurawica,

Joanna Piróg – Główny Specjalista Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości,

Monika Sterer- Putyło –Główny Specjalista Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości,

oprócz walorów smakowych oceniała także tradycyjne pochodzenie, historię danego produktu oraz związek z obszarem geograficznym. Po burzliwych naradach przyznała następujące nagrody:

w kategorii potrawa:

I miejsce – Katarzyna Drymajło z Nehrybki za Winną Polewkę

II miejsce- Koło Gospodyń Wiejskich Nr 2  Nowa Wieś  za Hreczanyki – kotlety z kaszy gryczanej i mięsa z sosem grzybowym

III miejsce- Kamil Zapała  Zespół Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu

Dwa wyróżnienia w tej kategorii przypadły :

Stowarzyszeniu KGW „Buszkowiczanki” za Barszcz ukraiński oraz Bartoszowi Wisła z Bukowca za Maczkę serową czyli  sos na bazie sera z beczki

w kategorii produkt:

I miejsce – Masarnia OSIP z Wierzawic za Salceson w maćku

II miejsce- Teresa Łysikowska z Krzeszowa za Miodzik sosnowy

III miejsce- Danuta Jakimowicz  za Ser dojrzewający górski

oraz wyróżnienia, które otrzymali:

Paweł Szymański z Nowego Sioła za Polędwicę wędzoną, Magdalena Błachut z KGW Krasiczyn za Smalec dziadzia Antoniego.

Słoneczna pogoda, wiele smacznych potraw oraz występy artystyczne lokalnych kapel ludowych min. Zespołu Pieśni i Tańca Kompanija z Boguchwały, Zespołu Pieśni Jasiołczanie z Jasionki, liczne występy zespołów dziecięcych sprawiły, że wydarzenie cieszyło się ogromnym powodzeniem także wśród zwiedzających.

Wszyscy uczestnicy imprezy mieli możliwość zwiedzenia  Arboretum i  Zakładu Fizjografii, w którym można było podziwiać  piękne  gatunki  roślin.

 



polska smakuje 

aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage