layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

wrzesień 2019
P W Ś C Pt S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

XXIV Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa w Lesku „AgroBieszczady 2019”

Ponad 250 wystawców zaprezentowało się na XXIV Targach Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa w Lesku „AgroBieszczady 2019”. Na stoiskach królowała żywność myśliwska oraz oryginalne wyroby naszych rękodzielników.
W dniu 27.07.2019 r. odbyły się XXIV „AgroBieszczady 2019” oraz VI konkurs „Podkarpackie Smaki Myśliwskie”. To impreza, która co roku ściąga do Leska najlepszych przedsiębiorców, rolników, producentów żywności, rękodzielników czy hodowców zwierząt z naszego regionu. Odwiedzający targi turyści i mieszkańcy Bieszczadów, mieli okazję pokosztować smaków kuchni myśliwskiej zobaczyć wystawy zwierząt hodowlanych w tym kóz i owiec. Jak zwykle nie zabrakło konkursów na najciekawsze stoisko wystawowe. Podczas XXIV Targów Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa AGROBIESZCZADY odbył się konkurs „VI Podkarpackie Smaki Myśliwskie”, którego organizatorem był Marszałek Województwa Podkarpackiego, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Krośnie, Firma Kalwil, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Starosta Leski. Celem konkursu było popularyzowanie produktów i potraw pochodzących z lasu (mięso z dziczyzny, grzyby, runo leśne). Na stoiskach można było zakosztować jadła myśliwskiego. Konkurs myśliwski miał charakter otwarty, więc przystąpić mógł do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniający kryteria konkursowe. W tej edycji przystąpiło 67 wystawców zarówno: KGW, koła łowieckie stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, zakłady produkujące żywność najwyższej jakości oraz osoby fizyczne. Podczas konkursu jury oceniło potrawy w trzech kategoriach:

Dania i potrawy z dziczyzny:
I miejsce KGW Nowa Wieś Mariola Kloc za - pieczeń z zająca na kurkach,
II miejsce Paweł Bałachowski Leśne Smaki z Nowosiółki za - leśne smaki po myśliwsku,
III miejsce Mariusz Ciek zakład Mięsny Wyroby Tradycyjne za - schab z dzika pieczony,
Wyróżnienie Kornelia Michalczyk Stowarzyszenie Przyszłość Dąbrówki za - zwijane zrazy z sarniny z kaszą gryczaną.

W kategorii wędliny i wyroby wędliniarskie z dziczyzny:
I miejsce Gospodarstwo Agroturystyczne Dorota Dereń za - pasztet z żurawiną z mięsem brusznicowo – chrzanowym,
II miejsce Aniela Lorenc z Polańczyka za - pasztet z dzika z suszonymi prawdziwkami,
II miejsce Jan Dorosz z Brzegów Dolnych za - kiełbasę Dorosza,
Wyróżnienie Zofia Skoczylas Koło Emerytów i Rencistów z Połomi za - pasztet z zająca.

W kategorii napoje regionalne z runa leśnego:
I miejsce KGW z Bereźnicy Wyżnej za nalewkę sosnówkę,
II miejsce Janusz Wołcz Sokołów Młp. za miodówkę jałowcową,
III miejsce Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za - nalewkę malinową z leśnych malin,
Wyróżnienie Stowarzyszenie KGW w Stankowej Szmyd Barbara za - nalewkę malinową leśną.

opracowano:
Oddział Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi
 i Żywności Wysokiej Jakości


polska smakuje 

aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage