II Podkarpacki Festiwal Serów
R E G U L A M I N
II Podkarpacki Festiwal Serów
§ 1.
I Postanowienia ogólne Konkursu
1. Organizatorem Konkursu na Najlepszy produkt serowarski w ramach II Podkarpackiego Festiwalu Serów jest Samorząd Województwa Podkarpackiego .
2. Konkurs jest organizowany i przeprowadzany wspólnie z Starostwem Bieszczadzkim. Celem Konkursu jest promocja wyrobów mleczarskich – serów krowich owczych i kozich wytwarzanych samodzielnie w gospodarstwie domowym oraz popularyzacja serów, jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka.
3. Konkurs służy także wskazywaniu alternatywnego kierunku wykorzystania mleka
w gospodarstwach oraz jako alternatywne źródło dochodów i tworzenia małych przedsiębiorstw .
§ 2.
Warunki uczestnictwa w Konkursie
1. W Konkursie mogą uczestniczyć osoby fizyczne, Koła Gospodyń Wiejskich Stowarzyszenia gospodarstwa ekologiczne Spółdzielnie Mleczarskie małe gospodarstwa rolne gospodarstwa agroturystyczne - mieszkańcy Województwa Podkarpackiego , posiadający umiejętności wytwarzania sera podpuszczkowego.
2. Konkurs jest w 3 kategoriach:
- Sery krowie
- Sery owcze
- Sery kozie .
3. Warunkiem uczestnictwa w Konkursie jest prawidłowo wypełniony formularz zgłoszeniowy i odesłany na adres Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego ul. Łukasza Cieplińskiego 4 35-010 Rzeszów Departament Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem lub na adres e-mail d. Jamrozy @ podkarpackie.pl lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz podpisanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w zakresie określonym w oświadczeniu będącym częścią Formularza zgłoszeniowego.
§ 3.
Zgłoszenia do Konkursu
1. Do konkursu zgłosić można ser podpuszczkowy, wykonany osobiście w jednej z 3 kategorii: ser z mleka krowiego lub ser z mleka koziego ser z mleka owczego .
2. Zgłoszenie produktu do Konkursu, polega na dostarczeniu wypełnionego Formularza zgłoszeniowego, zgodnie z wzorem stanowiącym załącznik nr 1 do Regulaminu, na adres Urzad Marszałkowski Województwa Podkarpackiego ul Łukasza Cieplińskiego4
35-010 w Rzeszowie
3. Termin przeprowadzenia eliminacji 16.06.2019r.
4. Każdy uczestnik Konkursu może zgłosić max dwa rodzaje serów
§ 4.
Rozstrzygnięcie Konkursu
1. Komisję konkursową powołuje Marszałek Województwa Podkarpackiego.
2. Rozstrzygnięcie Konkursu nastąpi podczas II Podkarpackiego Festiwalu Serów. Kapituła Konkursu, w której skład wchodzą przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, Starostwa Powiatowego oraz instytucji zewnętrznych.
3. Członkowie Kapituły będą oceniać w Karcie Oceny Produktów, której wzór stanowi załącznik Nr 1 Regulaminu.
§ 5.
Kapituła Konkursu
1. Kapituła Konkursu obraduje podczas II Festiwalu Podkarpackich Serów.
2. Pracami Kapituły kieruje jej Przewodniczący, a w przypadku jego nieobecności inny wyznaczony przez Przewodniczącego członek Kapituły.
3. Z posiedzenia Kapituły przewodniczący sporządza protokół.
4. Członkom Kapituły nie przysługuje wynagrodzenie z tytułu pracy w ramach Kapituły.
5. Kapituła powoływana jest na okres trwania II Podkarpackiego Festiwalu Serów.
§ 6.
Finał Konkursu
1. W każdej kategorii zostaną przyznane I, II i III miejsce i po dwa wyróżnienia w każdej kategorii.
2. W szczególnych przypadkach Kapituła Konkursu może zadecydować o innym podziale nagród lub przyznać nagrody specjalne oraz wyróżnienia.
3. Laureaci Konkursu otrzymają nagrodę rzeczową a także wszyscy uczestnicy nagrodę za udział.