layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

sierpień 2019
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

XIII Targi Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków"

W niedzielę 9 czerwca w Górnie odbyły się XIII Targi Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. Organizatorami imprezy byli: Marszałek Województwa Podkarpackiego, Zakład Mięsny Smak Górno, Urząd Miasta i Gminy w Sokołowie Małopolskim, Miejsko Gminy Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji Sokołowie Małopolskim. Na targach zaprezentowało się 148 producentów żywności tradycyjnej, którzy jak co roku przygotowali oryginalne, ciekawe potrawy i wyroby z podkarpackiej kuchni regionalnej.

Potrawy oceniała komisja w składzie:
1)    Zofia Kochan – Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego – Przewodnicząca komisji,
2)    Janina Kamińska – Z-ca Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego,
3)    Krzysztof Ostrowski – Z.M Smak Górno,
4)    Dorota Jamrozy – Kierownik Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego,
5)    Grzegorz Kwiecień – Urząd miasta Sokołów Małopolski.
6)    Monika Sterer Putyło – Główny specjalista Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego,
7)    Iwona Kosztyła – dziennikarz Radia VIA.

Kapituła oceniała zaprezentowane wyroby w dwóch kategoriach:
1.    Produkty zgłoszone w kategorii I „Produkt dopuszczony do obrotu” (firma)
2.    Produkty zgłoszone w kategorii II „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego”

Przy ocenie oprócz cech organoleptycznych brano pod uwagę: sposób prezentacji i estetyki podania, oryginalność produktu, tradycyjnego sposobu wytwarzania i historię wytwarzania.

Kapituła przyznała następujące nagrody:
1. W kategorii „Produkt dopuszczony do obrotu” (firma)

I miejsce pan Mariusz Ciak – Zakład Mięsny wyroby tradycyjne za schab wiejski z Kamienia
II miejsce Leda-Ser – Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za ser Wólczan – ser dojrzewający z koziradką
III miejsce pan Bogusław Szymański – Wyrób Wędlin za szynkę wędzoną z Nowego Sioła

Wyróżnienie:
Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie za miód spadziowy,
Gospodarstwo Rolne – pan Mariusz Misiura - Średnie Wielkie za bryndzę owczą.

2. W kategorii „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” laureatami (w różnych podkategoriach) zostali:

1 miejsce:
  • Pani Róża Walat z Medyni Głogowskiej – za roladę serową z pokrzywą
  • Pani Anna Kumięga z Koziarni - za pulpety z karasia
  • Zespół Śpiewaczy „Lubenianki” GOK w Lubeni – za pasztet z fasoli
  • Pani Danuta Bąk z Podolszynki Plebańskiej – za chleb lniany
  • Pan Janusz Walicki Gospodarstwo pasieczne z Sokołowa Młp. za miód wrzosowy
  • Stowarzyszenie KGW w Zalesiu „Jodełka” za smarowidło z fasoli
  • KGW w Domaradzu za kapustę z żeberkami i z ziemniakami
  • Pani Teresa Łysikowska z Krzeszowa za kruszon
  • Pan Janusz Wołcz z Sokołowa Młp. za miodówkę z głogu
  • KGW w Markowiźnie za pasztet z królika
Wyróżnienie:
  • Pani Danuta Kozimor z Nadolan - za ser z jaj i mleka,
  • Pani Małgorzata Dul z Trzebowniska – za pasztet z warzywami,
  • Pani Halina Pieszczoch z Nadolan za ciasto rabarbarowe,
  • Pani Teresa Nycz z Błędowy Tyczyńskiej za rogacze orzechowe,
  • KGW Brzózaki – Pani Zofia Woś z Brzózy Królewskiej za pieróg jaglany brzozański,
  • Pani Maria Świniuch ze Szkodnej za masło wiejskie majowe,
  • Stowarzyszenie Aktywni Razem z Wólki Sokołowskiej za żeberka z kaszą jaglaną,
  • Pani Wiesława Krzych z Horyńca Zdroju za zupę szczawiową,
  • Pani Janina Czaban z Nowej Sarzyny za nalewkę z derenia,
  • KGW „Moja Wolica Ługowa” z Sędziszowa Młp. za „Borowiki w chrupiącej pierzynce”.

Produkty tradycyjne są doskonałą formą prezentowania dziedzictwa kulinarnego regionu i prezentowania zwyczajów kulturowych. Odkrywanie kolejnych produktów tradycyjnych może zaowocować w przyszłości stworzeniem silnego rynku żywności wysokiej jakości. Działania w tym zakresie wpisują się w ochronę dziedzictwa kulturowego naszej małej Ojczyzny i jest to zasługą wszystkich producentów produktów tradycyjnych. 
Słowa uznania dla wszystkich producentów produktów tradycyjnych za trud, determinację i szeroko pojętą aktywność w dziedzinie promowania i propagowania nie tylko samych produktów, ale także metod i receptur ich wytwarzania, opartych na tradycjach kulinarnych naszego regionu wyraził reprezentujący Marszałka Województwa Podkarpackiego – Pan Jerzy Borcz - przewodniczący sejmiku Województwa Podkarpackiego oraz Pani Ewa Leniart – Wojewoda Podkarpacki. Gratulacje i słowa uznania skierowali również obecni parlamentarzyści i inni zaproszeni goście.