layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

październik 2019
P W Ś C Pt S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

II Podkarpacki Festiwal Serów w Parku pod Dębami w Ustrzykach Dolnych

W dniu 16 czerwca br. odbył się II Podkarpacki Festiwal Serów w Parku pod Dębami w Ustrzykach Dolnych, którego Organizatorem był Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Piotr Pilch, Starosta Powiatu Ustrzyckiego Marek Jędruch. W wydarzeniu wzięła udział  również Wicewojewoda Podkarpacki Lucyna Podhalicz. Inicjatywa spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony wystawców jak i zwiedzających. Podczas ww. wydarzenia odbył się konkurs na najlepszy produkt serowarski, w którym rywalizowali producenci produkujący sery: kozie, owcze i krowie. Było to święto serowej braci, jedyna impreza w Województwie Podkarpackim służąca odbudowie i rozwojowi tradycji serowarskiej oraz przywróceniu „zapomnianych smaków”. To doskonała okazja wymiany doświadczeń i integracji środowiska małych producentów oraz miłośników tradycyjnych serów. Festiwal buduje pozytywny wizerunek małych wytwórców, docenia ich wysiłek oraz promuje walory serów farmerskich i tradycyjnych, produkowanych zgodnie ze sztuką serowarską.
Wydarzenie poprzedzone było występem zespołów folklorystycznych dziecięcych i młodzieżowych prezentujących rodzimy folklor.

Laureatami Konkursu w kategorii sery krowie zostali:
Jacek Skórka z Ustrzyk Górnych za Ser krowi Wurda,
Leda Ser Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za Ser biały w panierce z pieprzem,
Justyna Serwońska z Nagórzan za Ser podpuszczkowy z ziołami,
Zbigniew Mazur z Łężan za ser podpuszczkowy PIAST,
Bożena Wisła z Bukowca za plecionkę serową.

Wyróżnienia w tej kategorii otrzymali:
Małgorzata Łysyganicz z Polany za ser POLAN z czosnkiem niedźwiedzim,
Krzysztof Gardzielik z Manasterza za ser podpuszczkowy z ziołami,
Teresa Nycz z Błędowej Tyczyńskiej za ser naturalny biały TWARÓG,
Molendini sp. z o.o. z Sokołowa Młp. za ser biały z olejem lnianym,
Stowarzyszenie Kobiet GOSPOSIADA za ser krowi z dodatkami z Jasienicy Rosielnej.

W kategorii sery owcze zwycięzcą został Marcin Misiura z miejscowości średnie Wielkie za bieszczadzki ser biały oraz Władysław Misiura za bieszczadzki ser wędzony.

W trzeciej kategorii sery kozie nagroda główna przypadła Miłoszowi Dybowskiemu ze Smolnika za ser kozi dojrzewający CHRYSZCZATY, drugie miejsce w tej kategorii otrzymał Zbigniew Wantuła z Wisłoka Wielkiego za ser wędzony z Doliny Wisłoka, natomiast wyróżnienie otrzymała Magdalena Strzęp z Dydni za ser kozi z ziołami z Dydni.

 



polska smakuje 

aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage