layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

marzec 2019
P W Ś C Pt S N
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

 

14 produkty trad i regpodkarpacki naturalny wypas podkarpacki naturalny wypas2

 

01 stop gmoEfektywnie gospodaruj nawozami 02 ekogala03 nkd04 smaki

05 podkarpackie smaki06 piagro07 pdz 16008 leksykon podkarpackich smakow

09 min rol10 arimr11 przycisk pdo12 pire swilcza

13 ior pib tsd rzeszow

Aktualności

Informacja w sprawie określenia ogólnej powierzchni przeznaczonej pod uprawy maku i konopi włóknistych oraz rejonizacji tych upraw w roku 2018 w województwie podkarpackim

Sejmik Województwa Podkarpackiego Uchwałą Nr L/831/18 z dnia 26 lutego 2018 roku określił ogólną powierzchnię przeznaczoną pod uprawy maku i konopi włóknistych oraz rejonizację tych upraw w roku 2018 w województwie podkarpackim.

Czytaj więcej...

Inicjatywa pozytywistyczna „Polski Producent Żywności”

I. Założenia: Producenci dobrej, cenionej żywności są ciągle niedoceniani, niemal anonimowi. Polskim firmom rolno-spożywczym potrzebna jest, obok dobrego prawa, także sprawna i skuteczna promocja. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności” skutecznie promuje najlepsze polskie produkty żywnościowe. Równocześnie, poprzez działalność Klubu Polskich Producentów Żywności bierze udział w tworzeniu gospodarczego prawa, ze świadomością, iż cel ten można skutecznie realizować jedynie jako przedsięwzięcie długofalowe, wymagające wieloletniej, dobrze zorganizowanej pracy wielu ludzi.

Załączniki:
Pobierz plik (KARTA-ZGŁOSZENIA-2018.doc)KARTA-ZGŁOSZENIA-2018.doc4378 kB

Czytaj więcej...

Podkarpackie na Międzynarodowych Targach Polagra Food - Smaki Regionów w Poznaniu

DSCN1203xWytwórcy tradycyjnej żywności z województwa podkarpackiego mają kolejny powód do dumy. Podczas tegorocznych Targów „Smaki Regionów”, które odbyły się w dniach od 23-26 września br. zdobyli, aż cztery „Perły”- ogólnopolską, prestiżową nagrodę przyznawaną za najlepsze regionalne smakołyki. Podczas uroczystej gali finałowej, która odbyła się 24 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, laureatom gratulował Lucjan Kuźniar Członek Zarządu, doceniając ich wkład w kulinarny dorobek województwa.

Czytaj więcej...

XV Ogólnopolski Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2017 – rozstrzygnięty

IMG 20170914 121318xW dniu 14 września 2017 roku w siedzibie Inspektoratu Państwowej Inspekcji Pracy w Rzeszowie odbyło się uroczyste podsumowanie etapu wojewódzkiego konkursu. Jego celem była promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwach rolnych. Udział w nim brały osoby pełnoletnie prowadzące produkcyjna działalność rolniczą i ubezpieczone w KRUS. W tym roku na podkarpaciu zgłosiło się do niego aż 168 gospodarstw rolniczych.

Czytaj więcej...

Dzień soi w Przecławiu.

DSCF2642mW dniu 17 sierpnia 2017 roku w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Przecławiu powiat mielecki odbyło się spotkanie pn. „Dzień soi” mające na względzie popularyzację soi w województwie podkarpackim. W spotkaniu wzięła udział Zofia Kochan - Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie oraz Wojciech Słowik Kierownik Oddziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej...

XXII Jarmark Garncarki w Medyni Głogowskiej

170719 jarmarkW tym roku 9. Lipca  2017 już po raz  XXII odbył się  Jarmark Garncarki  w Medyni Głogowskiej, któremu towarzyszyła impreza pn. „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski". W inicjatywie bowiem uczestniczyły trzy województwa podlaskie, lubelskie i podkarpackie, które postanowiły połączyć siły przy promocji swoich potraw regionalnych. W Zagrodzie Garncarskiej odbyły się garncarskie prezentacje i warsztaty oraz kiermasze ceramiki. Przeprowadzony został także konkurs lepienia w glinie przez garncarzy z trzech województw.

Czytaj więcej...

Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

W sobotę 27 maja bieżącego roku w Strzegocicach k/Pilzna odbył się Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, a także Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. W konkursie udział wzięło kilkudziesięciu wystawców z całego województwa podkarpackiego.

Czytaj więcej...

„Festiwal Podkarpackich Smaków” w Górnie

IMG 1729Uprzejmie informujemy, że w dniu 11 czerwca br. na stadionie sportowym w Górnie będzie organizowana XI edycja Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”. Współorganizatorem tego przedsięwzięcia jest Samorząd Województwa Podkarpackiego.

Czytaj więcej...