Ekologia w rolnictwie
Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania o możliwie zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w ramach gospodarstwa, bazujący na środkach naturalnych, nie przetworzonych technologicznie. Aktywizując przyrodnicze mechanizmy produkcyjne w gospodarstwie zapewnia trwałą żyzność gleby i zdrowotność zwierząt oraz wysoką jakość biologiczną produktów rolniczych.
DLACZEGO ROLNICTWO EKOLOGICZNE?
W krajach rozwiniętych gospodarczo rolnictwo, dzięki powszechnemu stosowaniu przemysłowych środków produkcji (nawozy mineralne, środki ochrony roślin, nowoczesna technika rolnicza itp.) oraz postępowi biologicznemu (wysoko plonujące odmiany roślin i wydajne rasy zwierząt) osiągnęło ogromny postęp produkcyjny, co spowodowało również szereg ujemnych następstw:
- nadprodukcję artykułów żywnościowych, a w konsekwencji spadek ich cen i opłacalności produkcji
- nasilenia się ujemnych oddziaływań rolnictwa na środowisko przyrodnicze, takich jak zanieczyszczenie wód gruntowych i powierzchniowych, niekorzystne zmiany w krajobrazie rolniczym, spadek żyzności gleb itp.
- spadku zaufania konsumentów do jakości surowców żywnościowych produkowanych intensywnymi metodami w następstwie zagrożeń wynikających z BSE, skażenia produktów żywnościowych dioksynami, epidemii pryszczycy itp.
CZYM CHARAKTERYZUJE SIĘ ROLNICTWO EKOLOGICZNE?
- jest systemem produkcji rolnej opartej na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w przyrodzie
- stosuje się w nim nawozy organiczne (zamiast sztucznych) i naturalne nawozy mineralne
- stosuje się w nim preparaty biologiczne (zamiast pestycydów) oraz naturalne metody ochrony roślin
- uwzględnia się urozmaicony płodozmian w celu podwyższenia biologicznej aktywności i żyzności gleby
- materiał siewny i sadzeniowy musi być otrzymywany zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego
- dobór gatunków odmian roślin i ras zwierząt jest dokonywany w oparciu o populacje, rasy i odmiany miejscowe z uwzględnieniem ich odporności na choroby
DLACZEGO WARTO INWESTOWAĆ W ROLNICTWO EKOLOGICZNE?
- poprzez pracochłonne metody produkcji pozwala na stwarzanie nowych miejsc pracy
- rośnie zapotrzebowanie na produkty rolnictwa ekologicznego – wysokiej jakości, co daje realną szansę zwiększeniu dochodów gospodarstw
- daje ogromna szansę na eksport produktów ekologicznych na rynki Unii Europejskiej
- wymusza powstawanie firm zajmujących się obrotem towarowym oraz punktów sprzedaży
- daje szansę stworzenia przetwórstwa produktów ekologicznych poprzez rozwój sieci przetwórni