Ekologiczne przetwórnie

Ekologiczne przetwórnie

Wraz ze wzrostem liczby gospodarstw ekologicznych, rozwijają się także firmy przetwórcze, które zajmują się sprzedażą i przetwarzaniem tych produktów.

Rys. 1. Liczba przetwórni ekologicznych w poszczególnych latach

         
Spośród funkcjonujących w naszym regionie firm przetwórczych najwięcej bo aż 9 zajmuje się przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw lub produkcją soków. Ponadto jest 6 zakładów wielobranżowych, 2 piekarnie, 2 zakłady przetwarzające mleko, 1 producent ekologicznych wędlin. 
 
W 2011 roku na terenie województwa podkarpackiego 24 podmioty zajmowały się wprowadzaniem na rynek produktów ekologicznych, 4 prowadziły zbiór ze stanu naturalnego i zarejestrowanych było 5 producentów ekologicznego miodu. 

 

Dominika Skoczylas
Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej