layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

sierpień 2019
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

„Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”

kulinaarnie9 maja br. w Muzeum Wsi Lubelskiej odbyło się spotkanie trzech województw dotyczące przedsięwzięcia pn. „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” podczas którego przedstawiciele urzędów marszałkowskich: podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego zainaugurowali to niezwykłe przedsięwzięcie trzech województw.

Województwo Podkarpackie reprezentowała Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem- Pani Zofia Kochan oraz Kierownik Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości - Pani Dorota Jamrozy, Joanna Piróg - główny specjalista w Oddziale Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości, z-ca Dyrektora GOK w Lubaczowie – Pani Marta Tabaczek.

W spotkaniu uczestniczyli również Pani Wiesława Burnos -Członek Zarządu Województwa Podlaskiego, Pani Elżbieta Fionik- Dyrektor Bielskiego Domu Kultury, Pan Andrzej Pleszuk- Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich, Pan Mariusz Dawidziuk - Kierownik w Departamencie Rolnictwa i Obszarów Rybackich oraz gospodarze spotkania Pan Sebastian Trojak - Członek Zarządu Województwa Lubelskiego, Pan Wiesław Pardyka - Burmistrz Nałęczowa, Pani Bogna Bender Motyka- Dyrektor Muzeum Wsi Lubelskiej, Pan Tomasz Solis Prezes Oddziału RPIPRiL w Lublinie, Pan Marcin Sikora -Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy.

W tym roku będzie to czwarta edycja Festiwalu, mającego charakter festynu plenerowego, który ma promować kulinarne bogactwo wschodnich regionów Polski. W czasie jego trwania twórcy lokalnych przysmaków z trzech województw prezentować będą i oferować do degustacji swoje wyroby. Pierwszym przystankiem na mapie tegorocznego Festiwalu jest Bielsk Podlaski, do którego organizatorzy zapraszają już 1 i 2 czerwca.

Smakołyki z trzech województw zostaną zaprezentowane w specjalnie wydzielonym miasteczku produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych. Dodatkowo odbędą się pokazy kulinarne – wspólne przygotowanie i gotowanie pierogów, potrawy bardzo charakterystycznej dla kuchni wschodniej Polski. Odbędzie się też konkurs na „Najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski” i „Najlepszy smak wschodnich ziem Polski” oraz wiele innych różnych atrakcji.

Kolejnym wydarzeniem będą targi  w Nałęczowie, które odbędą się w dniach 22 i 23 czerwca. Natomiast podkarpacka odsłona festiwalu będzie miała miejsce w pierwszy weekend sierpnia tj.4 sierpnia br. podczas Festiwalu Kresowego w Baszni.

Uczestnicy czwartkowej konferencji mieli okazję spróbować różnych wyrobów regionów wschodnich m.in. wędlin, serów, wyrobów z kaszy, pieczywa, win podkarpackich, które ubiegają się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.