Ogłoszenie otwartego konkursu ofert
Informacja w sprawie określenia ogólnej powierzchni przeznaczonej pod uprawy maku i konopi włóknistych oraz rejonizacji tych upraw w roku 2018 w województwie podkarpackim
Sejmik Województwa Podkarpackiego Uchwałą Nr L/831/18 z dnia 26 lutego 2018 roku określił ogólną powierzchnię przeznaczoną pod uprawy maku i konopi włóknistych oraz rejonizację tych upraw w roku 2018 w województwie podkarpackim.
Inicjatywa pozytywistyczna „Polski Producent Żywności”
I. Założenia: Producenci dobrej, cenionej żywności są ciągle niedoceniani, niemal anonimowi. Polskim firmom rolno-spożywczym potrzebna jest, obok dobrego prawa, także sprawna i skuteczna promocja. Inicjatywa Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego poprzez nadawanie tytułów „Polski Producent Żywności” skutecznie promuje najlepsze polskie produkty żywnościowe. Równocześnie, poprzez działalność Klubu Polskich Producentów Żywności bierze udział w tworzeniu gospodarczego prawa, ze świadomością, iż cel ten można skutecznie realizować jedynie jako przedsięwzięcie długofalowe, wymagające wieloletniej, dobrze zorganizowanej pracy wielu ludzi.
Podkarpackie na Międzynarodowych Targach Polagra Food - Smaki Regionów w Poznaniu

XV Ogólnopolski Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2017 – rozstrzygnięty

Dzień soi w Przecławiu.
W dniu 17 sierpnia 2017 roku w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Przecławiu powiat mielecki odbyło się spotkanie pn. „Dzień soi” mające na względzie popularyzację soi w województwie podkarpackim. W spotkaniu wzięła udział Zofia Kochan - Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie oraz Wojciech Słowik Kierownik Oddziału Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ogłoszenie
Zarząd Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie dokonał wyboru ofert i przyznał dotacje na realizację zadań publicznych Województwa Podkarpackiego w zakresie ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego w 2017 r. zgodnych z założeniami Programu „Podkarpacki Naturalny Wypas II”
XXII Jarmark Garncarki w Medyni Głogowskiej
W tym roku 9. Lipca 2017 już po raz XXII odbył się Jarmark Garncarki w Medyni Głogowskiej, któremu towarzyszyła impreza pn. „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski". W inicjatywie bowiem uczestniczyły trzy województwa podlaskie, lubelskie i podkarpackie, które postanowiły połączyć siły przy promocji swoich potraw regionalnych. W Zagrodzie Garncarskiej odbyły się garncarskie prezentacje i warsztaty oraz kiermasze ceramiki. Przeprowadzony został także konkurs lepienia w glinie przez garncarzy z trzech województw.
Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
W sobotę 27 maja bieżącego roku w Strzegocicach k/Pilzna odbył się Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, a także Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. W konkursie udział wzięło kilkudziesięciu wystawców z całego województwa podkarpackiego.