Kolejna edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo –Smaki Regionów” - już wkrótce
W tym roku odbędzie się już XIV edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów”, na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną. Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.
Gospodarka nawozami

Rolnictwo jest jedną z gałęzi gospodarki, która istotnie oddziałuje na środowisko przyrodnicze. Azot i fosfor, określane jako pierwiastki biogeniczne, odgrywają szczególna rolę zarówno w produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Intensyfikacja produkcji na obszarach wiejskich może stanowić zagrożenie rozpraszania tych składników do środowiska oraz pogarszania stanu zasobów wodnych.
"Polski Producent Żywności 2014"
Województwo Podkarpackie przystąpiło do XVIII edycji inicjatywy pozytywistycznej "Polski Producent Żywności 2014" organizowanej od 1997 roku przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu. Jej głównym celem jest promowanie najlepszych, polskich producentów żywności i wytwarzanych przez nich produktów, oraz obrona ich ekonomicznych interesów.
Listy zalecanych do uprawy odmian na obszarze województwa na rok 2014
Zgodnie z art. 27 pkt. 5 ustawy z dnia 9 listopada 2012 o nasiennictwie oraz porozumieniami zawartymi przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych i Stację Doświadczalną Oceny Odmian w Przecławiu, odpowiedzialną za realizację PDOiR dla województwa podkarpackiego z Samorządem Województwa Podkarpackiego i Podkarpacką Izbą Rolniczą oraz po zapoznaniu się z opinią Zespołu Wojewódzkiego PDOiR podjęłam decyzję o utworzeniu ,,Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa” (LOZ) na rok 2014 dla odmian: pszenicy ozimej, pszenicy jarej, pszenżyta ozimego, żyta ozimego, jęczmienia jarego, jęczmienia ozimego, owsa, rzepaku ozimego i rzepaku jarego.
Województwo Podkarpackie na Targach POLAGRA FOOD w Poznaniu
W dniach 21-24 września 2013 r. producenci z Województwa Podkarpackiego uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD 2013. To największe Targi w Polsce oraz Europie Środkowej i Wschodniej prezentujące kompleksową ofertę dla wszystkich sektorów przemysłu spożywczego. W tym roku ekspozycja regionalnej żywności tradycyjnej w Pawilonie „Smaki Regionów” przygotowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego odbyła się dzięki wsparciu Podkarpackiego Klastra Rolno- Spożywczego.
„Polska - atrakcyjny sąsiad”
W dniu 31 stycznia 214 Województwo Podkarpackie oraz Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna uczestniczyły w konferencji „Polska - atrakcyjny sąsiad” w stolicy Słowacji - Bratysławie. Województwo Podkarpackie było reprezentowane przez pracowników Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem, natomiast PROT przez Paulinę Ziemann. Podczas tego spotkania przedstawiono walory turystyczne i krajobrazowe, a także zaprezentowano tradycyjną i regionalną żywność podkarpacką.
Podkarpaccy producenci wyróżnieni w programie wyemitowanym przez TVP
W poniedziałek 16 grudnia 2013 r. o godz. 20.25 na antenie TVP program 1 został wyemitowany program pt. „Wielki Test o Żywności. Polska Smakuje”. Program został zrealizowany we współpracy Telewizji Polskiej z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Wielki test” to interaktywne widowisko rozrywkowe, z mocnym przekazem edukacyjnym, które cieszy się dużą popularnością wśród widzów.